0

Γεννήτριες για υπαίθριες αγορές , γεννήτριες για πάγκους σε λαϊκές και πανηγύρια , γεννήτριες μικρές για οικιακή χρήση .Τι γεννήτρια θέλει ένα σπίτι ? Γεννήτρια αθόρυβη βενζίνης INVERTER , γιατί ?

Τι πρέπει να ξέρω για να αγοράσω μια γεννήτρια . Γεννήτρια κλειστού ή ανοιχτού τύπου . Γεννήτρια θόρυβος και νομοθεσία .

    Οι γεννήτριες χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια , ή όπου η διακοπή ρεύματος είναι σύνηθες φαινόμενο ή όταν . Για την σωστή επιλογή μιας γεννήτριας πρέπει να μετρήσουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια προτού αποφασίσουμε να αγοράσουμε μια γεννήτρια .

Διαθέτουμε γεννήτριες μικρής ισχύος και κάτω από τα 4,0 KVA . Οι μικρές γεννήτριες βενζίνης INVERTER χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε μικρές κατοικίες και σε υπαίθριες αγορές .

Για να γίνει σωστή επιλογή μιας γεννήτριας πρέπει να επιλέξετε τα φορτία από τον παρακάτω πίνακα:

  • ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ(ΕΔΩ)
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌΣ (ΕΔΩ)
  • ΘΕΡΜΑΝΣΗ (ΕΔΩ)
  • ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΆ(ΕΔΩ)
  • ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΕΠΙΛΟΓΈΣ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΏ)
Για να επιλέξουμε σωστά την γεννήτρια πρέπει πρώτα από τους παραπάνω πίνακες να βρούμε ποίες συσκευές θα χρησιμοποιούμε πάνω στην γεννήτρια . Παραδείγματος χάρη έχουμε ένα ψυγείο καταψύκτη (700-2100(max)), μια τοστιέρα (400) , μια τηλεόραση (300) , Ηλεκτρονικό υπολογιστή (650) , 10 λάμπες των 50 Watt = 500 Watt και μία αντλία επιφανείας (650 -2500(max)) τότε η γεννήτρια μας πρέπει να έχει ισχύ 700+400+300+650+500+650=3200 W σε συνεχή λειτουργίας 

Προσοχή αν στα παραπάνω θέλουμε να προσθέσουμε ένα φορτίο παραδείγματος χάρη ένα αεροσυμπιεστή 1 hp (1500-4500(max)) τότε η γεννήτρια μας πρέπει να είναι 3200+1500=4700 W>4500 W

    Αν όμως προσθέσουμε έναν αεροσυμπιεστή 2 hp (2800-7700(max)) τότε η γεννήτρια μας πρέπει να είναι 3200+2800 = 6000 W < 7700 W σε αυτή την περίπτωση θέλουμε γεννήτρια 7700 W προσαυξημένη κατά 10% (Συντελεστής ασφαλείας) . Άρα η γεννήτρια πρέπει να έχει ονομαστική ισχύ συνεχούς λειτουργίας 8470 Watt .

     Για να μετατρέψουμε την ισχύ της γεννήτριας από KW σε KVA πρέπει να ελέγξουμε και τον συντελεστή ισχύος της γεννήτριας (10 KVA πατήστε εδώ) cosφ=0,8 και 8470/0,8=10,6 KVA (Μη αποδεκτή) θέλουμε γεννήτρια μεγαλύτερη (12 KVA πατήστε εδώ ) cosφ=0,81 και 8470/0,81 = 10,45 KVA < 12 KVA (ΑΠΟΔΕΚΤΟ)


Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν την επιλογή μιας γεννήτριας .

  1. Εκκίνηση της γεννήτριας με χειρόμιζα-σχοινί αυτόματης επαναφοράς ή με μίζα
  2. Επίπεδο θορύβου ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους σε db(A)
  3. Θέση εγκατάστασης της γεννήτριας
  4. Πίνακας μεταγωγής για αυτόματη μετάβαση από το δίκτυο της ΔΕΗ στην γεννήτρια και αντίστροφα
  5. Η ποιότητα του παραγόμενου ρεύματος , γεννήτριες με πυκνωτή και γεννήτριες AVR .

1. Τρόπος εκκίνησης του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους .

Οι γεννήτριες που διαθέτουν κινητήρες έως 13 ίππους έχουν σίγουρα χειρόμιζα - σχοινί αυτόματης εκκίνησης . Βέβαια από τους 5,5 ίππους και πάνω αρκετοί κατασκευαστές έχουν βάλει στους κινητήρες και μίζα για διευκόλυνση του χρήστη . Σε περίπτωση που επιθυμούμε να εκκινεί αυτόματα η γεννήτρια όταν δεν μας καλύπτει η ΔΕΗ τότε πρέπει η γεννήτρια να έχει μίζα και να είναι συνδεδεμένη με ειδικό πίνακα μεταγωγής .


2. Επίπεδο θορύβου ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους σε db(A)

 Σύμφωνα με τις περισσότερες διεθνείς νομοθεσίες  όπως και η Ελληνική θέτουν σαν ανώτερη στάθμη θορύβου στους χώρους κατοικίας   DNL  level   45  dB(A)   θεωρώντας σαν  μέσο όρο τα   35  dB(A ),   αλλά στις Ελληνικές  μεγαλουπόλεις επικρατούν επίπεδα 65 – 80 dB(A) .

    Για παράδειγμα η νομοθεσία καθορίζει τα  50 dB( Α )  σαν ανώτατο όριο σε αστικές περιοχές και για εγκαταστάσεις που ευρίσκονται σε επαφή  με κατοικημένα κτίσματα τα   45 dB( Α ),  μετρούμενα εντός του κατοικημένου κτίσματος  με πόρτες και παράθυρα ανοικτά .

    Στις νομοθετημένες βιομηχανικές περιοχές το επιτρεπόμενο όριο θορύβου είναι το 70 db(A) , στις βιομηχανικές περιοχές το όριο είναι 65db(A) και σε βιομηχανικές περιοχές πλησίον του αστικού ιστού είναι 60 db(A)

    Η νομοθεσία που ισχύει για τον θόρυβο και καλύπτει και τις γεννήτριες είναι η Π.Δ. 1180/81 (ΦΕΚ 293/Α/81)

Γεννήτριες κατάλληλες για εντός πόλης χαμηλού θορύβου inverter , για υπαίθριες αγορές , πανηγύρια , καντίνες και λαϊκή αγορά

3. Θέση εγκατάστασης της γεννήτριας

    Σε περίπτωση που η γεννήτρια είναι εκτεθειμένη σε εξωτερικό χώρο και επακόλουθα κάνει θόρυβο , σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες θορύβου . Για τον περιορισμό του θορύβου μπορούμε να τοποθετήσουμε την γεννήτρια σε κάποιον κλειστό χώρο αρκεί να υπάρχει και ο κατάλληλος εξαερισμός για την σωστή λειτουργία της γεννήτριας .

4.Πίνακας μεταγωγής για αυτόματη μετάβαση από το δίκτυο της ΔΕΗ στην γεννήτρια και αντίστροφα

    Σε περίπτωση που επιθυμείτε να γίνει σύνδεση της γεννήτριας με πίνακα μεταγωγής και με την ΔΕΗ θα πρέπει ο κινητήρας που κινεί την γεννήτρια να έχει μίζα αφενός και αφετέρου θα πρέπει να μιλήσετε μαζί μας για να σας κατατοπίσουμε σχετικά . Ακόμα και αν η γεννήτρια είναι έτοιμη με τον πίνακα μεταγωγής η τελική σύνδεση θα πρέπει γίνει από τον ηλεκτρολόγο στο χώρο σας .

5.Η ποιότητα του παραγόμενου ρεύματος , γεννήτριες με πυκνωτή και γεννήτριες AVR - INVERTER.

    Η γεννήτριες με πυκνωτές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση στο εύρος της τάσης αλλά είναι ιδανικές για τροφοδότηση φορτίων όπως ηλεκτροκινητήρων , αντιστάσεων και συσκευών γενικότερα που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικές ευαίσθητες ηλεκτρονικές πλακέτες .

    Σε αντίθεση η γεννήτριες με σταθεροποιητή τάσης είναι ιδανικές για κάθε είδους συσκευή .    

    Το AVR είναι ένας αυτόματος ρυθμιστής τάσης , δηλαδή μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει την δυνατότητα να διατηρεί την τάση εξόδου της γεννήτριας σε μια προκαθορισμένη τιμή 230 Volt υπό μεταβαλλόμενο φορτίο και θερμοκρασία λειτουργίας .

    Ο σταθεροποιητής τάσης ελέγχει την τάση στην έξοδο ανιχνεύοντας την τάση Vout σε ένα πηνίο και την συγκρίνει με μια σταθερή αναφορά. Το σήμα σφάλματος χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να προσαρμόσει μια μέση τιμή του ρεύματος πεδίου και να επαναφέρει την τάση στα επιθυμητά επίπεδα .       

    Οι περισσότερες οικονομικές γεννήτριες έχουν σταθερή διέγερση όπου όταν ζητάμε φορτίο η τάση της γεννήτριας πέφτει λόγω της εσωτερικής αντίστασης του φορτίου . Το Vout της γεννήτριας εξαρτάται επίσης από το συντελεστή ισχύος του φορτίου .  Τα AVR ή αλλιώς σταθεροποιητές τάσης στις γεννήτριες είναι γενικά είναι αργής ανταπόκρισης σε γρήγορα μεταβατικά φορτία γι αυτό αν θέλουμε να λειτουργήσουμε πλήθος φορτίων που θα ζητούν φορτία με χαμηλό συντελεστή ισχύος σε ανύποπτους χρόνους και συνεχόμενα δεν είναι απαραίτητο το AVR , για παράδειγμα αν θέλουμε να δώσουμε ρεύμα σε πολλά ηλεκτρικά μοτέρ που θα δουλεύουν σε ανύποπτους χρόνους ,τότε δεν είναι αναγκαίο το AVR αλλά σωστή διαστασιολόγηση της γεννήτριας και του κινητήρα , σε κάθε περίπτωση ο ρυθμιστής τάσης βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργιά ηλεκτρονικών μερών συσκευών και είναι απαραίτητη για εγκαταστάσεις που εφοδιάζονται με ηλεκτρονικά κυκλώματα . Τα high-end μοντέλα που διαθέτουμε χρησιμοποιούν ακριβέστερη ψηφιακή AVR με απόκλιση ±2% (πατήστε εδώ και εδώ)